Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Mi történik az őstermelőkkel, hova jelentenek, ki jelenti be őket?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Torokgyulladás (faringitisz)

A torok (farinx) és néha a mandulák fertőzése.

A legtöbb torokgyulladást (faringitiszt) ugyanazok a vírusok okozzák, melyek a náthát is. A náthához hasonlóan a vírus-okozta torokgyulladás is magától javul, és csak azért jelent gondot, mert a gyermeket levertté teszi, és iskolai hiányzást eredményez. A sztreptokokkusz baktérium kevésbé gyakori, de súlyosabb gyulladást okoz ("tüszős mandula"); 2 évesnél fiatalabb gyermekekben ritka. Ritkán okoznak torokgyulladást olyan szokatlan fertőzések, mint a mirigyláz (mononukleozis infekciosa), vagy - alacsony oltási aránnyal rendelkező országokban - a torokgyík (diftéria).

A torokgyulladásban szenvedő gyermekek mandulái (tonzillák, nyirokszövetből álló képletek a torok hátsó falán) is fertőződnek. Ha ezek különösen nagyok, az orvos a mandulagyulladás (tonzillitisz) kifejezést használhatja. Torokgyulladás után néha a mandulák fertőzöttek, gyulladtak vagy megnagyobbodottak maradnak (krónikus tonzillitisz).

A bakteriális torokgyulladás a mandulák tartós gyulladását, fertőzöttségét és megnagyobbodását (krónikus tonzillitiszt) okozza; a mandulák hasadékaiban genny szaporodik fel (kriptás tonzillitisz); továbbá tályogok is képződhetnek a toroktól oldalra eső szövetekben (lateralis faringeális abszcesszus), a torok mögötti szövetekben (retrofaringeális abszcesszus) vagy a mandulák körül (peritonzillaris abszcesszus). Lásd még A sztreptokokkusz-okozta torokgyulladás ritka szövődményei közé tartozik a reumás láz, Lásd még a vesegyulladás (glomerulonefritisz), vagy a szövetek (nekrotizáló faszcitisz) és a véráram életveszélyes fertőzése (toxikus sokk szindróma).


Panaszok, tünetek

Minden, torokgyulladásban szenvedő gyermeknek fáj a torka spontán és bizonyos mértékig nyeléskor is. Fülfájdalom lehetséges, mert a torok és a fül területeit ugyanazon idegek látják el. A torok hátsó fala és a mandulák jellemzően vörösek, és az utóbbiak duzzadtak vagy fehér lepedékkel bevontak lehetnek.

A torokgyulladásban szenvedő gyermekeknek a megfázás részeként folyik az orruk, köhögnek és hőemelkedésük van. sztreptokokkusz okozta torokgyulladásban szenvedő gyermekek nyakán érzékeny, duzzadt nyirokcsomók lehetnek, lázuk magas. Ilyen esetben olykor skarlát (skarlatina Lásd még ) tünetei is jelentkeznek, többek között a nyelv élénk fehér vagy vörös elváltozása ("málnanyelv") és egy jellegzetes piros bőrkiütés (skarlatiniform exantéma).

Idült torokgyulladásban szenvedő gyermekeknek spontán torokfájdalmuk lehet, vagy nyeléskor érezhetnek kellemetlenséget vagy fájdalmat.


Kórisme és kezelés

Az orvos akkor gyanakszik torokgyulladásra, ha a torok hátsó falán pírt és fehér lepedéket vagy gennyet lát, és ha a nyaki nyirokcsomók duzzadtak.

Ha az orvos sztreptokokkusz-okozta torokgyulladásra gyanakszik, kenetet vehet a torok hátsó faláról, és azt két vizsgálatra küldi: gyors antigén-vizsgálatra és bakteriális tenyésztésre. A antigén-vizsgálattal perceken belül kimutatható a sztreptokokkusz-fertőzést. Ha a gyors teszt pozitív, baktérium-tenyésztésre nincs szükség. Ha azonban a gyors teszt negatív, a legtöbb orvos tenyésztést végeztet, melynek körülbelül 1-2 nap alatt van eredménye.

A sztreptokokkusz-okozta torokgyulladást általában penicillinnel kezelik, ez lehet egyetlen injekció vagy 10 napig szájon át adott készítmény. Amennyiben a gyermek túlérzékeny penicillinre, az orvos eritromicint vagy más antibiotikumot rendelhet. A sztreptokokkusz-okozta vagy vírus-eredetű torokgyulladás kezelése során fájdalom és a láz csillapítására ibuprofent vagy paracetamolt adnak a, valamint ösztönzik a gyermeket a folyadékivásra. A leves jó módja annak, hogy a gyermek kellően hidrált és táplált maradjon, amikor a nyelés fájdalmas és az étvágy még nem tért vissza. Sós vizes gargalizálás vagy érzéstelenítő hatású torok-sprék időlegesen szintén segíthetnek csillapítani a fájdalmat.