Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Orvosválasztási nyilatkozat csak a kórházban dolgozó illetve azzal szerződésben álló orvosokra vonatkozik? (tehát más kórházban dolgozókra nem?)
 
 
 
Változó egészségügy
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Járványos gyermekbénulás

A járványos gyermekbénulás (poliomielitisz, Heine-Medin-betegség) igen ragályos, olykor végzetes kimenetelű vírusfertőzés, mely az idegeket érinti, és maradandó izomgyengeséget, bénulást (paralízist) és más tüneteket okoz.

A járványos gyermekbénulást egy enterovírus, a poliovírus okozza, mely a vírussal szennyezett anyag lenyelésével terjed. A fertőzés a belekből az agynak és a gerincvelőnek az izmokat irányító részeibe jut.

A XX. század elején a gyermekbénulás az Egyesült Államok egész területén elterjedt volt. Az oltás elterjedésének köszönhetően manapság a polio járványok nagyrészt eltűntek, és a legtöbb orvos sohasem látott új fertőzést. Az Egyesült Államokban a vad poliovírus okozta legutolsó eset 1979-ben fordult elő. A nyugati féltekét 1994-ben nyilvánították gyermekbénulás-mentesnek. A gyermekbénulás kiirtását célzó globális terv végrehajtása megkezdődött. Az oltatlan személyek minden életkorban fogékonyak gyermekbénulásra. A régi gyermekbénulás-járványok főként gyermekekben és serdülőkben fordultak elő, mert sok idősebb ember már találkozott a vírussal és védettséget szerzett.


Panaszok, tünetek és kórisme

100 fertőzött betegből kevesebb, mint 1-nek van bármiféle tünete. Akinek van, azoknak 80-90%-a csak láztól, enyhe fejfájástól, torokfájdalomtól és rossz közérzettől szenved. Ez az enyhe betegség 24-72 órán belül teljesen gyógyul. A betegek maradék 10-20%-ának súlyosabb tünetei vannak (major polio). Ennek valószínűsége idősebb gyermekekben és felnőttekben nagyobb. A tünetek, melyek általában a fertőzés utáni 7-14 napon jelennek meg, többek között láz, súlyos fejfájás, a nyak és a hát merevsége és mély izomfájdalom lehetnek. Néha egyes bőrterületeken furcsa, például tűszurkálás érzés vagy szokatlanul erős fájdalom-érzékenység alakul ki. Attól függően, hogy az agy és a gerincvelő melyik része érintett, a betegség megállhat, vagy pedig gyengeség vagy bénulás (paralízis) léphet fel egyes izmokban. A beteg nyelése nehezített lehet, és fulladozhat a nyáltól, ételtől vagy folyadéktól. A folyadékok olykor az orrba jutnak, a beszéd pedig orrhangú. Időnként az agynak a légzésért felelős része érintett, ami a mellkasi izmok gyengeségét vagy bénulását okozza. Egyes betegek képtelenek lélegezni.

Az orvos a gyermekbénulást a tünetek alapján kórismézi. A kórismét a poliovírus székletmintából történő azonosításával, valamint a vérben a vírussal szembeni magas ellenanyag-szintek kimutatásával erősítik meg.


Megelőzés

A gyermekbénulás elleni védőoltás a gyermekkori oltási rend része. Lásd még Világszerte kétféle oltóanyag szerezhető be: az elölt poliovírust tartalmazó (Salk-vakcina), melyet injekcióban, és az élő kórokozót tartalmazó (Sabin-vakcina), melyet szájon át adnak. A szájon át bejuttatott, élő oltóanyag jobb védettséget nyújt, de mutálódva gyermekbénulást okozhat körülbelül minden 2,4 milliomodik gyermekben. Bár ez igen ritka, mivel a vad poliót az Egyesült Államokban már kiirtották, az ottani gyermekek oltására az orvosok az injekciós oltóanyagot javasolják. A szájon át adott oltást a világ más részein használják védetlen egyének gyors kezelésére, helyi járványok esetén.

18 éven felüli személyek elsődleges oltása nem szokás, mert az Egyesült Államokban rendkívül alacsony annak esélye, hogy valaki felnőttként polióban betegedjék meg. Oltani kell viszont azokat a felnőtteket, akik sohasem kaptak oltást, és olyan területre utaznak, ahol a gyermekbénulás kockázata még most is fennáll. Helyi és állami közegészségügyi hivatalok adnak tájékoztatást arról, hogy mely területeken van gyermekbénulás.


Kórjóslat és kezelés

A tünetekkel járó gyermekbénulásban szenvedő személyeknek mintegy 50%-a bénulás nélkül gyógyul. A többiek 25%-ban enyhe, maradandó sérülést, 25%-ban pedig maradandó súlyos bénulást szenvednek. Egyes gyermekeknek, még ha látszólag teljesen rendbejöttek is, 15 évvel a polio után, vagy később izomgyengeségük visszatér vagy rosszabbodik. E jelenség (posztpolip szindróma) gyakran súlyos mozgáskárosodást eredményez. Lásd még A gyermekbénulás nem gyógyítható, a rendelkezésre álló vírus-ellenes szerek nem befolyásolják a betegség lefolyását. Lélegeztetőgépre lehet szükség, ha a légzéshez használt izmok gyengülnek. A lélegeztetőgép sokszor csak átmenetileg szükséges.