Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Nyűgösség, túlzott sírás és kólika

A nyűgösség az a jelenség, amikor a csecsemő nem képes megnyugodni, illetve elcsendesedni. A sírás akkor túlzott , ha órákon keresztül tart egy egyébként egészséges csecsemőnél, akinek az alapszükségleteit kielégítették. A kólikára heteken keresztül időszakonként jelentkező, hangos, éles és kitartó sírás jellemző, miközben a köztes időben a csecsemő normálisan viselkedik.

A nyűgösség, a túlzott sírás és a kólika leggyakrabban a második élethét és a harmadik hónap között jelentkezik. A kiváltó ok általában ismeretlen, bár a túlzott sírást néha az váltja ki, hogy az emésztőrendszerbe nagy mennyiségű levegő kerül; ez olyankor alakulhat ki, ha például evés után nem böfög a csecsemő, vagy ha síráskor túl sok levegőt nyel. Túlzott sírást okozhatnak bizonyos fertőzések is (pl. fül- vagy húgyúti fertőzések, illetve agyhártyagyulladás). Ezenkívül lehet gasztroözofageális reflux (a gyomortartalom visszajutását a nyelőcsőbe), Lásd még tejallergia, fogzás és szaruhártya-sérülés következménye, valamint jelentkezhet olyankor is, ha egy hajszál tekeredik valamelyik kéz vagy lábujj köré (hajszál tourniquet).

Túlzott sírás illetve kólika esetén, ha nem tudják sehogyan sem megvígasztalni a gyermeket, vagy ha egyéb tünetek (pl. láz vagy etetési problémák) is jelentkeznek, a szülők keressék fel a gyermekorvost, aki megpróbálja kideríteni és kezelni a nyűgösség, illetve a sírás okát. Fertőzések esetén szükség lehet antibiotikumok adására, de nem minden esetben. A gasztroözofageális reflux gyógyítására számos stratégia létezik. Lásd még A tápcsatornába jutó levegő mennyisége csökkenthető a csecsemő megfelelő böfögtetésével. Tápszerváltással megszüntethetők a tejallergia tünetei, mielőtt azonban a szülők ezt tennék, kérjék gyermekorvosuk tanácsát. A fogzás okozta sírás idővel megszűnik. Az ujjakat szorító hajszálat el kell távolítani. A szaruhártya-sérülést antibiotikus szemkenőccsel vagy szemcseppel kezelik, hogy megelőzzék a fertőzést.

Az orvos akkor állíthatja fel a túlzott sírás vagy kólika diagnózisát, ha nem talál semmilyen betegséget. Erre nincs speciális kezelési mód. Ha a szoptató anyák azt veszik észre, hogy bizonyos ételek fogyasztását követően gyermekük többet sír, kerüljék ezeket az ételféleségeket. Sok csecsemő megkönnyebbül, ha kézben tartják, ringatják, vagy gyengéden ütögetik, valamint a ventillátor, a mosógép és a gépkocsi "egyenletes zajától" és vibrálásától. A cumi és a pólya szintén megvigasztalhatja. Néha megnyugtatja az evés, arra azonban oda kell figyelni, nehogy túletessük a gyermeket azért, mert szeretnénk, ha abbahagyná a sírást. Néhány gyermek álomba sírja magát, ha egyedül hagyják.

A túlzott sírás és a kólika kimerítheti és nyomaszthatja a szülőket. Az éjszakai sírásszünetben a kiságyban a hátára fektetve a csecsemőt elősegíthetik, hogy megtanulja megnyugtatni magát, és el tudjon aludni. A szülők számára kulcsfontosságú a barátok, a család, a szomszédok és az orvos támogatása. Szükség esetén kérjenek bátran segítséget (testvérektől, szükséges teendők, vagy a gyermek gondozásának ellátásában), és osszák meg érzéseiket és félelmeiket. A megrendült szülőket vigasztalja az a tudat, hogy noha úgy tűnik, hogy a sírós vagy hasfájós csecsemő nagyon szenved, e problémák általában 3-4 hónapos korra megszűnnek, és nem okoznak maradandó károsodást.