Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

235. FEJEZET - A látóideg betegségei

Az ideghártyában (a szem hátsó részének belső felszínén) található apró fotoreceptorok (fényérzékelők) érzékelik a fényt és továbbítják a jeleket a látóideg felé. Az ingerületet a látóideg szállítja az agyba. A látóideg mentén bárhol jelentkező eltérés vagy a látás információ-feldolgozásáért felelős hátsó agyterület károsodása a látás elvesztéséhez vezethet. A látóideg károsodásának gyakori oka az agyalapi mirigy tumora, mely nyomást gyakorol az idegre.

A két látóideg szállítja az ingerületet az agy hátsó részébe. A látóideg a kereszteződésnek (kiazma optikumnak) nevezett képletnél kettéválik, és az idegrostok fele az ellenoldalra kerül át. Ebből az anatómiai elhelyezkedésből adódóan a látóideg adott szakaszának károsodására jellemző látótérkiesés alakul ki. A látótérkiesés mintázatának megfelelően az orvos gyakran meg tudja határozni, hogy a látóideg mely szakaszát érinti a kórfolyamat.

Kapcsolódó kép »
A megjelenített fejezet alfejezetei: