Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Melyek a megbetegedési veszély esetén kötelező védőoltások?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Epidermális ciszták

Az epidermális ciszták gyakori, lassú növekedésű kiemelkedések, amelyek bőrszerű anyagból felépülő vékony tasakokból, és a benne elhelyezkedő, a bőr által kiválasztott, túrószerű anyagból állnak.

Az epidermális ciszták - melyeket gyakran (helytelenül) faggyú cisztának neveznek - bőrszínű képletek, amelyek nagysága 1,5 - 5 cm lehet. Bárhol előfordulhatnak, de leggyakrabban a hajas fejbőrön, a háton és az arcon jelennek meg. Hajlamosak tömörré válni; a bőrben könnyen elmozdíthatók. Egészen addig nem fájdalmasak, amíg el nem fertőződnek, vagy be nem gyulladnak.

A nagyobb ciszták injekcióval végzett érzéstelenítés után sebészi úton kerülnek eltávolításra. A vékony tasakot egészben kell eltávolítani, különben visszanő a ciszta. A kisebb elváltozásokba gyulladás esetén kortikoszteroid injekciót lehet beadni. Az elfertőződött cisztákat antibiotikummal kezelik és megnyitják őket a váladék levezetésére. Az aprókat - ha zavaróak - elektromos eszközzel ki lehet égetni.

Mivel a napsugárzás serkentheti az epidermális ciszta növekedését, így világos bőrű embereknek tanácsos a napfényt kerülniük, illetve javasolt védőruha és fényvédők alkalmazása. Lásd még

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

215. FEJEZET A bőr jóindulatú daganatai