Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Melyek a kötelező szűrővizsgálatok?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Keloidok

A keloidok sima, fénylő, bőrszínű, kiemelkedő, a rostos kötőszövet túltengésével járó növedékek, amelyek sérülések vagy sebészi beavatkozások helyein alakulnak ki.

A keloidok a gyógyuló sebben kialakuló hegszövet túlzott mértékű felszaporodását jelentik. A sérülések után hónapokkal is megjelenhetnek. A bőr felszínéből akár 0,5 cm-rel is kiemelkedhetnek. Bármilyen hegszövetben kialakulhatnak, még a súlyos akne következményei is lehetnek. Fekete bőrűeken jóval gyakoribbak, mint fehéreken; jellemzően a mellkason, a vállakon, a háton, és néha az arcon vagy a fülkagylón fejlődnek ki. Nem fájdalmasak, de viszkethetnek, vagy érintésre érzékenyek lehetnek.

A keloidok alig reagálnak a kezelésre, de az elváltozásba havonta adott kortikoszteroid injekciók hatására némileg lelapulhatnak. Az orvos megpróbálhatja sebészi vagy lézeres eltávolításukat, amelyet kortikoszteroid-injekciózás követ, de gyakran újabbak jelennek meg a kezelés által létrehozott hegekben. Egyes orvosok szilikon tapaszokkal kezelik a keloidot, amivel mérsékelt sikerrel lelapíthatóak.