Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Melyek a megbetegedési veszély esetén kötelező védőoltások?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Időskori szemölcsök

Az időskori szemölcsök (szeborreás keratózisok) bőrszínű, barna vagy fekete növedékek, amelyek a bőrön bárhol megjelenhetnek.

Ezek az ártalmatlan növedékek, középkorú vagy idős embereken nagyon gyakoriak. Van olyan, akin száz vagy még több jelenik meg. Ugyan bárhol előfordulhatnak, mégis a leggyakrabban a törzsön és a halántékon fordulnak elő.

Kerek vagy ovális alakúak, lehetnek 0,5 cm-nél kisebbek, de akár több cm átmérőjűek is. Olyan, mintha a bőrre lennének ragasztva, gyakran viaszszerű vagy hámló felszínűek. Lassan növekednek. Nem rosszindulatúak, és sohasem fajulnak el. A sötétbarna színű keratózisokat néha atípusos anyajeggyel vagy melanomával tévesztik össze.

Kezelés nem szükséges, csak ha bőrirritáció jeleit mutatják, viszketnek, vagy kozmetikai szempontból nagyon zavaróak. A legjobb eltávolítási mód a folyékony nitrogénnel végzett lefagyasztás. Lásd még Alternatív megoldás lehet, hogy az orvos ollóval, szikével, vagy más éles eszközzel kivágja azokat.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

215. FEJEZET A bőr jóindulatú daganatai