Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

PÓK-ANYAJEGYEK

A pók-anyajegyek apró, élénkvörös foltok, amelyek egy központi, kitágult érből, és a körülötte elhelyezkedő, póklábszerűen elágazó vékony, kitágult hajszálerekből állnak.

Számos embernek van egy-két pókanyajegye, melyeket gyakran "felszakadt" ereknek tartanak. Fehér bőrű embereken rendszerint az arcon láthatók, s napsugárzás hatására kialakult elváltozásnak gondolják. A legtöbb emberben a kialakulásának oka ismeretlen, viszont gyakran fejlődnek ki májzsugorodásban szenvedőkön, terhes nőkön, vagy fogamzásgátlót szedőkön. A születéskor nincsenek jelen.

A pók-anyajegyek apró, alig látható foltok, melyek 0,5 cm átmérőnél kisebbek. Ártalmatlanok, és rendszerint nem okoznak tüneteket; csak kozmetikailag lehetnek jelentősek. Azok, melyek a terhesség alatt, vagy fogamzásgátló szedése miatt alakultak ki, általában a szülés, vagy a gyógyszer elhagyása után 6-9 hónappal maguktól eltűnnek. Ha kozmetikai okból kezelés szükséges, az orvos lézerrel, vagy elektrokoagulációval szétroncsolja a központi eret.