Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Hogyan történik az anonimitás?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

PYOGÉN GRANULOMÁK

A pyogén granulomák skarlátvörös, barna vagy kékesfekete, enyhén kiemelkedő csomók, amelyeket a hajszálerek (a test legkisebb ereinek) túlburjánzása és a környező szövetek duzzanata okoz.

Gyorsan fejlődnek ki, gyakran a bőr sérülései után. Ismeretlen okból kifolyólag, a terhesség alatt nagy pyogén granulomák fejlődhetnek ki, még a fogínyen is (terhességi tumorok). A bőrből kiemelkednek, és a nagyságuk 0,5-1,5 cm közötti lehet. Nem fájdalmasak, viszont könnyen véreznek ütés vagy horzsolás hatására, mivel majdhogynem csak hajszálérből állnak.

Olykor maguktól visszafejlődnek, de ha tartósan megmaradnak, az orvos általában lézerrel vagy elektromos eszközzel (elektrokoagulátorral) sebészileg távolítja el. A kimetszett szövetből bőrmintát szoktak küldeni laboratóriumba, hogy megbizonyosodjanak arról, nem melanomáról vagy másfajta bőrrákról van-e szó. Előfordul, hogy a kezelést követően kiújul.