Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

NYIROKÉRDAGANATOK

A nyirokérdaganatok (limfangiómák) olyan bőrkiemelkedések, melyek tágult nyirokerekből állnak - a testben ezek az erek szállítják a nyirkot (vérrel összefüggő, tiszta, színtelen folyadékot).

Ritka elváltozás, mely általában a születéstől számított első két évben jelenik meg. Lehetnek apró kiemelkedések vagy nagy, deformáló növedékek. A nyirokérdaganatok nem viszketnek, nem fájdalmasak, és nem fajulnak el rosszindulatú daganattá. A legtöbbjük sárgásbarna, néhány azonban vöröses árnyalatú. Ha sérülnek vagy megnyitják őket, színtelen folyadék ürül belőlük. Kezelésükre általában nincs szükség, sebészileg azonban eltávolíthatók. A sebészi kimetszés során a bőr több rétege, és a bőr alatti kötőszövet is eltávolításra kerül, mert a nyirokérdaganatok mélyen a bőrfelszín alá terjednek.