Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Milyen szabályok vonatkoznak a szülés előtt álló nőkre?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

TŰZFOLT

A tűzfolt (kapilláris malformáció, névusz flammeus) születéskor megjelenő lapos, rózsaszínű, vörös, vagy lilás érelváltozás.

A tűzfoltok ártalmatlan, tartósan fennálló elváltozások. Ettől függetlenül a kozmetikai okból lelkileg akár súlyos mértékben is zavarhatja az illetőt. A bőrön, mint sima, lapos, rózsaszínű, vörös vagy lila foltok jelennek meg. Lehetnek kicsinyek, de betakarhatják a test nagyobb felületét is. Az újszülött tarkóján láthatókat "gólyacsípésnek" nevezik. Nagyon ritkán a Sturge-Weber-szindróma részeként jelenik meg, mely értelmi fogyatékossághoz és növekedési rendellenességhez vezető ritka genetikai betegség.

A kicsi tűzfoltok smink-anyagokkal fedhetők. Ha az elszíneződés zavaró, a megjelenésén lézerrel nagymértékben lehet javítani. Lásd még