Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Milyen speciális rendelkezések vannak a terhességmegszakítással kapcsolatosan?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Zsírdaganatok

A zsírdaganatok (lipomák) a bőr alatt növekvő, zsírszövetből álló puha lerakódások, melyek kerek vagy ovális kiemelkedő csomókat hoznak létre.

A lipomák sima, puha kiemelkedések a bőr alatt. Tömörségükben különböznek egymástól, némelyikük inkább tömött tapintatú. A felettük húzódó bőrfelszín normál kinézetű. Ritkán nőnek 5-7 cm-nél nagyobbra. A testen bárhol kifejlődhetnek, de leggyakrabban az alkaron, a törzsön és a tarkón jelennek meg. Egyeseken csak egy lipoma van, míg másokon több is kialakulhat. Ritkán okoznak panaszt, bár előfordulhat, hogy fájdalmassá válnak, például, ha a növekedésük során ideget nyomnak. Nőkön gyakoribbak, mint férfiakon.

Az orvos rendszerint könnyen felismeri a lipomát, és a kórisme felállításához egyéb vizsgálatokra nincs szükség. Nem tartoznak a rákos elváltozások közé, és ritkán fajulnak el azzá. Ha egy lipomán bármilyen változás észlelhető, az orvos biopsziát végez (szövetmintát vesz mikroszkópos vizsgálatra). Kezelés rendszerint nem szükséges, de a zavaró lipomát sebészileg, vagy zsírleszívással el lehet távolítani.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

215. FEJEZET A bőr jóindulatú daganatai