Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Szükség van a társadalombiztosítási szám (TAJ) bemutatására is a véradás alkalmával?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Anyajegyek

Az anyajegyek (névuszok) apró, általában sötét színű elváltozások, amelyek a bőr festéktermelő sejtjeiből (melanociták) származnak.

Az anyajegyek mérete az apró pöttytől a több centiméteres átmérőig változhat. Laposak vagy kiemelkedők, sima vagy érdes (szemölcsszerű) felszínűek lehetnek, és szőrök is nőhetnek ki belőlük. Bár többségük sötétbarna vagy fekete, előfordul, hogy bőrszínűek vagy sárgásbarnák. Van, amelyik kezdetben vörös színű, majd később sötétedik be.

Csaknem mindenkinek van egy pár anyajegye, sok emberen pedig nagy számban jelennek meg. Általában gyermek- vagy serdülőkorban alakulnak ki, de előfordul olyan, akinél az egész élete folyamán folyamatosan jelennek meg anyajegyek. Nőkben az anyajegyek kialakulása követi a hormonszintek változását, és a terhesség alatt újabbak jelenhetnek meg, a meglévők növekedhetnek, sötétebbé válhatnak. Miután kialakultak, egy egész életen át fennmaradnak. Világos bőrű embereken az anyajegyek sokkal gyakoribbak a napsugárzásnak kitett területeken.

Az anyajegyeket rendszerint a jellegzetes megjelenésük alapján könnyen fel lehet ismerni. Nem viszketnek, nem fájdalmasak, és nem tartoznak a bőrrák egyik típusába sem. Előfordul azonban, hogy az anyajegyek átalakulnak malignus melanomává, vagy arra kezdenek hasonlítani. A melanoma a melanociták rosszindulatú elváltozása. Lásd még Tény, hogy sok malignus melanoma anyajegyből indul ki, ezért a gyanús küllemű anyajegyeket el kell távolítani, és mikroszkóppal meg kell vizsgálni.Az anyajegyben történő változások: növekedés (különösen, ha szabálytalan a szegélye), sötétebbé válás, gyulladás, foltos színváltozás, vérzés, kifekélyesedés, viszketés, vagy fájdalom a melanoma malignum veszélyére figyelmeztető jelek.Akiknek több mint 10-20 anyajegyük van, valamivel nagyobb az esélyül a melanoma kialakulására, ezért nekik évente célszerű orvosi ellenőrzésre menniük. Ha az anyajegy rosszindulatúnak bizonyul, ismételt sebészi beavatkozás szükséges a környező bőrterület eltávolítása céljából.

A legtöbb anyajegy azonban ártalmatlan, így ezeket nem szükséges eltávolítani. A megjelenéstől és elhelyezkedéstől függően néhány anyajegy a szépség jele is lehet. A csúnya, vagy a ruházat irritációjának kitett anyajegyeket az orvos helyi érzéstelenítésben szikével távolítja el.

Aszabálytalan (atípusos) anyajegyeknagyobbak, mint a közönséges anyajegyek. A rosszindulatú bőrelváltozásokhoz hasonlóan ezek is hajlamosak többszínűvé, szabálytalan formájúvá és körvonalúvá válni. Még olyanok esetében is nő kissé a melanoma kialakulásának kockázata, akiken csak kevés atípusos anyajegy van. A kockázat viszont jelentősen nagyobb, ha az illető közeli hozzátartójában malignus melanoma alakult ki. Az atípusos anyajegyekre való hajlam öröklődik.

Az atípusos anyajegyekkel rendelkező betegeken - főleg azokon, akiknél a családban már előfordult melanoma - keresni kell minden, a malignus melanomára utaló változást. Bőrüket évente meg kell vizsgálnia bőrgyógyásznak, aki a színben vagy nagyságban bekövetkező változásokat figyeli. Ezen változások követése céljából a bőrgyógyász gyakran az egész testről színes fotókat készít. A változó atípusos anyajegyeket el kell távolítani.

A napfény gyorsítja az anyajegyek kialakulását és változását. Gyermekkorban még a mérsékelt napsugárzás is káros lehet, és növelheti az évtizedek múlva esetlegesen kialakuló melanoma kockázatát. Így a világos bőrű embereknek, illetve azoknak, akiknek atípusos anyajegyeik vannak, tartózkodniuk kell a napsugárzástól. Ha a napon tartózkodnak, állandóan magas faktorszámú fényvédőt kell alkalmazniuk, mert ezek védelmet nyújtanak a rákot okozó ultraibolya sugarak ellen. Lásd még