Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Milyen speciális rendelkezések vannak a terhességmegszakítással kapcsolatosan?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

215. FEJEZET - A bőr jóindulatú daganatai

A bőr jóindulatú daganatait különböző sejttípusok építik fel, és jól elkülönülnek a környező bőrterületektől. A bőrből kiemelkedhetnek vagy laposan szétterülhetnek, a színűk a sötét barnától vagy feketétől, a hússzínűn át, a vörösig változhat. Jelen lehetnek már a születéskor, de később is kifejlődhetnek.

A bőr daganatait akkor nevezzük jóindulatúnak (benignusnak), ha a növekedésük bizonyos határok között van, és ha nem adnak a test más részei felé áttétet. Ha a növekedésük nem áll le, és a sejtjeik az ép szövetekbe hatolnak, vagy a test távoli részeibe szóródnak (áttétet adnak vagy metasztatizálódnak), akkor a daganatokat rosszindulatúnak (malignusnak) hívjuk. A jóindulatú daganatok gyakran inkább csak kozmetikai problémát jelentenek, más problémát nem.

A szakemberek nem tudják, hogy mi áll a legtöbb jóindulatú bőrdaganat hátterében. Néhányuknál (például szemölcsöknél) ismert a vírusfertőzés lehetősége, a szisztémás (egész testet érintő) betegség (például xanthelasma vagy xantomák, melyeket a vérzsírszint emelkedés okoz) és a környezeti tényezők (például a napfény által serkentett anyajegyek és epidermális ciszták esetében) okozati szerepe.


Kapcsolódó téma:   Bőrfelszínre alkalmazott gomba-fertőzés elleni gyógyszerek »