Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Szemölcsök

A szemölcsök (verruka) kis méretű bőrnövedékek, melyeket a legkevesebb 80 féle humán papilloma vírus valamelyike okoz.

Szemölcsök bármely életkorban kialakulhatnak, mégis leggyakrabban gyermekkorban, legritkábban pedig időskorban jelennek meg. Van, akin egy- két szemölcs található csak, míg másokon több száz lehet jelen. A vírus továbbterjedéséhez, hosszabb ideig tartó vagy ismétlődő testkontaktus szükséges, így a szemölcsök gyakrabban inkább testtájról testtájra terjednek, mintsem egyik emberről a másikra. Szexuális kapcsolat gyakran elegendő a nemi szerveket érintő szemölcsök továbbterjedéséhez. Lásd még

A szemölcsök döntő többsége ártalmatlan, azonban eléggé zavaróak lehetnek. Az ártalmatlanság alól kivétel lehet néhány meghatározott típusú, nemi szerveket érintő szemölcs, mely előfordul, hogy nőkben méhnyak-rákot okoz.


Osztályozás

Egyes szemölcsök csoportosan helyezkednek el (mozaik szemölcsök), mások elkülönülten, önmagukban. A szemölcsöket elhelyezkedésük és alakjuk szerint osztályozzák.

Közönséges szemölcs (verruca vulgaris) csaknem mindenkinek a bőrén előfordul élete folyamán, általában egyenetlen felszínű, tömött tapintatú növedék formájában. Kerek vagy szabálytalan alakú; szürke, sárga vagy barna; átmérője rendszerint 1 cm-nél kisebb. Általában olyan testtájékokon jelenik meg, melyeket gyakran érhet sérülés, mint amilyenek a térdek, az arc, az ujjak és a körmök körüli terület (periungualis szemölcs). A közönséges szemölcs az őt körülvevő bőrterületekre terjedhet tovább.

A talpi szemölcsök a talpon helyezkednek el, ahol a járáskor létrejövő terhelés hatására ellapulnak; megvastagodott bőr veszi őket körül. Hajlamosak keménnyé, lapossá, érdes felszínűvé és jól körülhatárolttá válni. Általában kiemelkedő, húsos megjelenésűek a lábháton vagy a lábujjakon. Gyakran szürkék vagy barnák, és kicsi fekete közepük van. A tyúkszemtől és a bőrkeményedéstől eltérően a talpi szemölcsök hajlamosak számos kicsiny pontból - mint tűszúrásból - vérezni, mikor az orvos szikével leborotválja vagy levágja a felszínüket.

A fonalszerű szemölcsök hosszú, keskeny, apró növedékek, melyek általában a szemhéjon, arcon, nyakon vagy az ajkakon helyezkednek el.

A lapos szemölcsök gyermekeken és fiatal felnőtteken gyakoriak, általában csoportosan helyezkednek el az arcon és a kézfej háti részén, puha, sárgásbarna, rózsaszín vagy hússzínű foltok formájában. Férfiak esetében a szakáll, nőkön a lábszár területén szintén gyakran jelennek meg, ott, ahol a borotválkozás miatt szétterjedhetnek.

A hegyes függöly (condyloma acuminatum) a hímvesszőn, a végbél körül, a női külső nemi szerveken, a hüvelyben és a méhnyakon jelenik meg. Szabálytalan, egyenetlen felszínű növedék, mely gyakran apró, karfiolszerű formát ölt. Lásd még


Panaszok, tünetek és kórisme

A talpi szemölcs kivételével a szemölcsök fájdalmatlanok. A talpi szemölcsök nagyon fájdalmasak lehetnek, amikor nyomás alá kerülnek a testsúly ráterhelése során.

A szemölcsöket a jellegzetes megjelenésük alapján ismeri fel az orvos. Azon bőrnövedékeket, melyeket nem lehet egyértelműen azonosítani, el kell távolítani, hogy mikroszkóppal meg lehessen vizsgálni (biopszia).


Kezelés

Számos szemölcs - különösen a közönséges szemölcs - 1-2 éven belül magától eltűnik. A szemölcsök a spontán gyógyulásuk során ritkán hagynak heget, ezért nem szükséges a kezelésük, kivéve, ha fájdalmat vagy lelki stresszt okoznak. A heges függölyök hajlamosak tartósan megmaradni; sokkal fertőzőbbek, így az orvos gyakran eltávolítja, vagy gyógyszeresen kezeli azokat. Az összes szemölcsfajta viszszanőhet az eltávolítás után. A talpi szemölcsöket a legnehezebb meggyógyítani.

Általánosságban a szemölcsöket kémiailag, kivágással, fagyasztással illetve lézeres vagy elektromos berendezéssel végzett leégetéssel lehet eltávolítani. Az eltávolításhoz használt jellemző kémiai anyagok közé tartozik a szalicilsav, a formaldehid, a glutáraldehid, a triklórecetsav és a podofillin. A lapos szemölcsöket gyakran hámlasztószerekkel kezelik, mint amilyen a retinol vagy szalicilsav. 5-Fluorouracil krém vagy folyadék szintén használatos. Van olyan kémiai anyag, melyet a beteg saját maga alkalmazhat, míg másokat csak az orvos. Ezen kémiai anyagok legtöbbje megégetheti a normál bőrt, így az otthoni alkalmazáskor elengedhetetlen a kezelési utasítás figyelmes követése. A kémiai anyagokat általában heteken vagy hónapokon át többször kell alkalmazni. Minden egyes kezelés előtt a szemölcsről le kell kaparni az elhalt szövetet.

A fagyasztásos módszer (cryoterápia) biztonságos, és általában nem kell érzésteleníteni az érintett területet, viszont a gyermekeknek túl fájdalmas lehet ahhoz, hogy elviseljék. A szemölcsök lefagyaszthatók különböző kereskedelemben kapható fagyasztó pálcával, folyékony nitrogén ráfújásával vagy a bőrre gyapottörlővel történő felkenésével. Cryoterápiát gyakran talpi illetve köröm alatti szemölcsök esetén használják. Havonként ismételt kezelésre is gyakran van szükség, főleg nagy szemölcsök esetében.

A szemölcsök leégetése és levágása hatásos, de fájdalmasabb megoldás és heget hagyhat maga után. A pulzáló festék lézer szintén eredményes, de a fagyasztáshoz hasonlóan általában többszörös kezelést igényel. Lásd még

Az imikvimod új krém a hegyes függöly kezelésére, de néhány orvos más típusú szemölcs ellen is alkalmazza.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

213. FEJEZET Vírusos eredetű bőrfertőzések
Szemölcsök
Molluszkum kontagiozum »