Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Melyek a megbetegedési veszély esetén kötelező védőoltások?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Szemölcsök

A szemölcsök (verruka) kis méretű bőrnövedékek, melyeket a legkevesebb 80 féle humán papilloma vírus valamelyike okoz.

Szemölcsök bármely életkorban kialakulhatnak, mégis leggyakrabban gyermekkorban, legritkábban pedig időskorban jelennek meg. Van, akin egy- két szemölcs található csak, míg másokon több száz lehet jelen. A vírus továbbterjedéséhez, hosszabb ideig tartó vagy ismétlődő testkontaktus szükséges, így a szemölcsök gyakrabban inkább testtájról testtájra terjednek, mintsem egyik emberről a másikra. Szexuális kapcsolat gyakran elegendő a nemi szerveket érintő szemölcsök továbbterjedéséhez. Lásd még

A szemölcsök döntő többsége ártalmatlan, azonban eléggé zavaróak lehetnek. Az ártalmatlanság alól kivétel lehet néhány meghatározott típusú, nemi szerveket érintő szemölcs, mely előfordul, hogy nőkben méhnyak-rákot okoz.


Osztályozás

Egyes szemölcsök csoportosan helyezkednek el (mozaik szemölcsök), mások elkülönülten, önmagukban. A szemölcsöket elhelyezkedésük és alakjuk szerint osztályozzák.

Közönséges szemölcs (verruca vulgaris) csaknem mindenkinek a bőrén előfordul élete folyamán, általában egyenetlen felszínű, tömött tapintatú növedék formájában. Kerek vagy szabálytalan alakú; szürke, sárga vagy barna; átmérője rendszerint 1 cm-nél kisebb. Általában olyan testtájékokon jelenik meg, melyeket gyakran érhet sérülés, mint amilyenek a térdek, az arc, az ujjak és a körmök körüli terület (periungualis szemölcs). A közönséges szemölcs az őt körülvevő bőrterületekre terjedhet tovább.

A talpi szemölcsök a talpon helyezkednek el, ahol a járáskor létrejövő terhelés hatására ellapulnak; megvastagodott bőr veszi őket körül. Hajlamosak keménnyé, lapossá, érdes felszínűvé és jól körülhatárolttá válni. Általában kiemelkedő, húsos megjelenésűek a lábháton vagy a lábujjakon. Gyakran szürkék vagy barnák, és kicsi fekete közepük van. A tyúkszemtől és a bőrkeményedéstől eltérően a talpi szemölcsök hajlamosak számos kicsiny pontból - mint tűszúrásból - vérezni, mikor az orvos szikével leborotválja vagy levágja a felszínüket.

A fonalszerű szemölcsök hosszú, keskeny, apró növedékek, melyek általában a szemhéjon, arcon, nyakon vagy az ajkakon helyezkednek el.

A lapos szemölcsök gyermekeken és fiatal felnőtteken gyakoriak, általában csoportosan helyezkednek el az arcon és a kézfej háti részén, puha, sárgásbarna, rózsaszín vagy hússzínű foltok formájában. Férfiak esetében a szakáll, nőkön a lábszár területén szintén gyakran jelennek meg, ott, ahol a borotválkozás miatt szétterjedhetnek.

A hegyes függöly (condyloma acuminatum) a hímvesszőn, a végbél körül, a női külső nemi szerveken, a hüvelyben és a méhnyakon jelenik meg. Szabálytalan, egyenetlen felszínű növedék, mely gyakran apró, karfiolszerű formát ölt. Lásd még


Panaszok, tünetek és kórisme

A talpi szemölcs kivételével a szemölcsök fájdalmatlanok. A talpi szemölcsök nagyon fájdalmasak lehetnek, amikor nyomás alá kerülnek a testsúly ráterhelése során.

A szemölcsöket a jellegzetes megjelenésük alapján ismeri fel az orvos. Azon bőrnövedékeket, melyeket nem lehet egyértelműen azonosítani, el kell távolítani, hogy mikroszkóppal meg lehessen vizsgálni (biopszia).


Kezelés

Számos szemölcs - különösen a közönséges szemölcs - 1-2 éven belül magától eltűnik. A szemölcsök a spontán gyógyulásuk során ritkán hagynak heget, ezért nem szükséges a kezelésük, kivéve, ha fájdalmat vagy lelki stresszt okoznak. A heges függölyök hajlamosak tartósan megmaradni; sokkal fertőzőbbek, így az orvos gyakran eltávolítja, vagy gyógyszeresen kezeli azokat. Az összes szemölcsfajta viszszanőhet az eltávolítás után. A talpi szemölcsöket a legnehezebb meggyógyítani.

Általánosságban a szemölcsöket kémiailag, kivágással, fagyasztással illetve lézeres vagy elektromos berendezéssel végzett leégetéssel lehet eltávolítani. Az eltávolításhoz használt jellemző kémiai anyagok közé tartozik a szalicilsav, a formaldehid, a glutáraldehid, a triklórecetsav és a podofillin. A lapos szemölcsöket gyakran hámlasztószerekkel kezelik, mint amilyen a retinol vagy szalicilsav. 5-Fluorouracil krém vagy folyadék szintén használatos. Van olyan kémiai anyag, melyet a beteg saját maga alkalmazhat, míg másokat csak az orvos. Ezen kémiai anyagok legtöbbje megégetheti a normál bőrt, így az otthoni alkalmazáskor elengedhetetlen a kezelési utasítás figyelmes követése. A kémiai anyagokat általában heteken vagy hónapokon át többször kell alkalmazni. Minden egyes kezelés előtt a szemölcsről le kell kaparni az elhalt szövetet.

A fagyasztásos módszer (cryoterápia) biztonságos, és általában nem kell érzésteleníteni az érintett területet, viszont a gyermekeknek túl fájdalmas lehet ahhoz, hogy elviseljék. A szemölcsök lefagyaszthatók különböző kereskedelemben kapható fagyasztó pálcával, folyékony nitrogén ráfújásával vagy a bőrre gyapottörlővel történő felkenésével. Cryoterápiát gyakran talpi illetve köröm alatti szemölcsök esetén használják. Havonként ismételt kezelésre is gyakran van szükség, főleg nagy szemölcsök esetében.

A szemölcsök leégetése és levágása hatásos, de fájdalmasabb megoldás és heget hagyhat maga után. A pulzáló festék lézer szintén eredményes, de a fagyasztáshoz hasonlóan általában többszörös kezelést igényel. Lásd még

Az imikvimod új krém a hegyes függöly kezelésére, de néhány orvos más típusú szemölcs ellen is alkalmazza.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

213. FEJEZET Vírusos eredetű bőrfertőzések
Szemölcsök
Molluszkum kontagiozum »