Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Milyen jogorvoslati lehetőség van a várólistával kapcsolatosan?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Pseudomonas-fertőzések

A Gram-negatív Pseudomonas család számos faja okozhat fertőzést, különösen a Pseudomonas aeruginosa.

A Pseudomonas-ok az egész világon jelen vannak a talajban, a vízben, az emberek és az állatok bőrén. Kedvelik a nedves, nyirkos helyeket: lefolyókat, mellékhelyiségeket, medencéket és a meleg kádakat is, és általában ellenállnak a szokványos mértékű klórozásnak. Ismeretes, hogy e baktériumok fertőtlenítő (antiszeptikus) oldatokban is megélnek.

APseudomonasokjelentéktelen bőrfertőzésektől a súlyos, életet veszélyeztető kórképekig sokféle betegség hátterében állhatnak. A legsúlyosabbPseudomonas-fertőzések legyengült, kórházban ápolt személyekben alakulhatnak ki, különösen ha védekezőrendszerük gyengült. A cukorbetegek szintén feltűnően hajlamosakPseudomonas-fertőzésekre. APseudomonasokmegfertőzhetik a vért, a bőrt, a csontokat, a fület és a szemet, a húgyutakat, a szívbillentyűket, valamint a tüdőt.


Panaszok, tünetek és kórisme

Két enyhePseudomonas-fertőzés létezik, melyek az egyébkent egészséges emberre veszélyt jelenthetnek: a hallójáratgyulladás (úszók hallójáratgyulladása) és a szőrtüszőgyulladás ("forró-fürd ő follikulitisz") . Az előbbi (otitisz externa) a külsőfület vagyis hallójáratot érintő, fájdalommal és fülfolyással Lásd még járó fertőzés. A szőrtüszőgyulladást (follikulitiszt) apró pattanásokból álló, viszkető bőrpír jellemzi, némelyik pattanás közepén gennycsepp lehet. Lásd még

Súlyos, mélyre hatoló lehet a leginkább cukorbetegek hallójáratát érintőPseudomonas-infekció (otitisz externa maligna) , ami igen erős fülfájdalmat okoz és idegkárosodáshoz vezethet.

APseudomonasfekélyt idézhet elő a szemen, ha oda szemsérülés, szennyezett kontaktlencse, vagy szennyezett kontaktlencse-folyadék révén bekerül. A fekélyek nem csak fájdalmasak, de a látás elvesztéséhez is vezethetnek. APseudomonasmély, szúrt sebeket is megfertőzhet, elsősorban gyermekek lábán. APseudomonas-sebfertőzés nyomán az elpiszkolódott kötésen tenyésző kórokozók jellegzetes gyümölcsillatot (hársfa) árasztanak.

APseudomonassúlyos tüdőgyulladást okozhat kórházban, kivált intenzív osztályon kezelt betegekben. Húgyúti fertőzéseket is okozhat, rendszerint olyan személyekben, akik urológiai beavatkozáson estek át, vagy akiknek húgyúti elzáródásuk van.

E kórokozók gyakran behatolnak égési sérülést szenvedett vagy rákos betegek vérébe. Az ilyen, egész szervezetet érő fertőzés a kezelés elmaradása esetén keringési elégtelenségbe (sokk) mehet át, ami vészesen alacsony vérnyomással jár és halállal végződik. A fertőzés kapcsán sokszor lilás-feketés foltok jelennek meg a bőrön. Körülbelül 1 cm átmérőjűek, sebes közepüket vörös duzzanat veszi körül. E kiütések gyakran a felkar alatt és az ágyékon jelentkeznek.

APseudomonasritkán a szívbillentyűket betegíti meg. Veszélyeztetettebbek azok, akiknek mesterséges billentyűket ültettek be, de a természetes billentyűkön is előfordulhat a fertőzés, elsősorban injekciós kábítószer-fogyasztókban.

APseudomonas-fertőzés kórisméje a vérből vagy más testnedvekből származó minták tenyésztésén alapul.


Megelőzés és kezelés

A hallójárat-gyulladás általában megelőzhető a fülek átmosásával, amit alkohol és ecetsav keverékével végzünk úszás előtt és után. A már kialakult fertőzés ecetsav és helyileg adott antibiotikumok hatására rendszerint gyors javulást mutat. A meleg fürdőt követő szőrtüszőgyulladás többnyire kezelés nélkül rendeződik.

APseudomonas-okozta szemfertőzést igen tömény antibiotikum-tartalmú cseppekkel gyógyítják. Olykor az antibiotikumot közvetlenül a szemgolyóba kell fecskendezni.

A súlyosPseudomonas-fertőzések kezelése nehéz. A malignus hallójáratgyulladás, a vérárammal terjedő illetve zsigeri fertőzések gyógyítása több hetes intravénás kezelést igényel, általában több antibiotikum együttes adásával. A szívbillentyűket érő fertőzés néha gyógyul csak antibiotikum adására, sokszor van szükség a billentyűk cseréjére nyitott szívműtétben. Lásd még