Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Kik jogosultak a terhességmegszakítás iránti kérelem előterjesztésére?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

A rosszindulatú daganatok fajtái

A rosszindulatú daganatos szövetek (malignus daganatok) két típusba sorolhatók. Az egyikbe tartoznak a vér- és a vérképző rendszerből kiinduló daganatok (leukémiák és limfómák); a másikba a "szolid" (körülírt) tumorok, amelyeket gyakran ráknak hívunk. A rák lehet karcinóma vagy szarkóma.

A leukémiák és limfómák a vér- és a vérképző rendszer rosszindulatú daganatai. Nem alakul ki körülírt daganatos képlet, a sejtek izoláltak maradnak. A szervezetre gyakorolt káros hatásukat a normális sejteknek a csontvelőből illetve a véráramból való kiszorításával fejtik ki; a normálisan működő sejtek helyét fokozatosan a daganatos sejtek foglalják el.

A karcinómák hám eredetű daganatok. A hámsejtek a test felszíneit borítják, hormonokat termelnek és mirigyeket alkotnak. Karcinóma például a bőr, a tüdő, a vastagbél, a gyomor, a mell, a prosztata és a pajzsmirigy rákja. A karcinómák rendszerint inkább idősebb korban alakulnak ki.

A szarkómák mezodermális eredetű daganatok. Mezodermális sejtek alkotják az izmokat és a kötőszövetet. Szarkóma például a leiomioszarkóma (az emésztőrendszer falában található simaizomzat rosszindulatú daganata) és az oszteoszarkóma (a csont rosszindulatú daganata). A szarkómák rendszerint inkább fiatalabb korban alakulnak ki.