Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Bezoárok és idegen testek

A bezoárok részlegesen megemésztett vagy megemésztetlen anyagokból a gyomorban, vagy a tápcsatorna más részein összeállt csomók. Az idegen testek olyan apró, lenyelt tárgyak, amik szintén elakadhatnak a tápcsatornában, olykor akár ki is lyukaszthatják (perforálhatják) azt.

A gyomorban gyakran találhatók megkeményedett ételdarabok, vagy más tárgyak. Ez részben a gyomor formájának, részben pedig annak a szűk nyílásnak (pilorikus záróizomnak) köszönhető, amin a gyomor tartalmának keresztül kell jutnia a vékonybél első része (a nyombél) felé. A 2 centiméteresnél nagyobb átmérőjű emésztetlen csomók (bezoárok) vagy idegen testek csak ritkán képesek elhagyni a gyomrot.

A bezoárok leggyakrabban általában hajból vagy növényi rostokból állnak össze a gyomorban, de néha a tápcsatorna más részében is. A haj vagy rostcsomók nem férnek át a szűk nyílásokon vagy réseken, ezért elakadnak a tápcsatornában. Egyes esetekben akár gyógyszerek, például savközömbösítők is összeállhatnak egy csomóba, és elakadhatnak a gyomorban.

Gyermekek és néha felnőttek, különösen részeg állapotban, olykor idegentesteket nyelnek le. Ha a megemészthetetlen tárgy kicsi, átjut az emésztőrendszeren, és a széklettel elhagyja a szervezetet. A nagy vagy éles tárgyak, például a halcsontok azonban elakadhatnak a nyelőcsőben vagy a gyomorban, esetleg a tápcsatorna más részeiben is. Az idegen testeket néha szándékosan juttatják be a szervezetbe; például úgy, hogy drogcsempészek léggömbbe csomagolt kábítószert nyelnek le, hogy átjuttassák azt a határon. Ezek az idegen testek viszont elakadhatnak a gyomorban.

Ételből vagy más lenyelt anyagból álló bezoárok bárkiben összegyűlhetnek, de ez bizonyos körülmények között gyakrabban fordul elő. Akiknek emésztőrendszeri műtétük volt, különösen akkor, ha gyomruk vagy beleik egy részét távolították el, azokban sokkal könnyebben akadnak el a bezoárok vagy más testek. A cukorbetegekben előfordulhat, hogy a gyomor nem ürül ki teljesen, emiatt a táplálék csomókká áll össze.


Panaszok, tünetek és kórisme

A legtöbb bezoár és idegen test nem okoz tüneteket.

Egy kis, tompa tárgy lenyelése olyan érzést kelthet, mintha elakadt volna a nyelőcsőben. Az érzés rövid ideig a tárgy gyomorba érkezése után is megmaradhat. Ha a lenyelt apró tárgy hegyes vagy éles, a nyelőcsőben elakadva fájdalmat okozhat, még ha a személy normálisan tud is nyelni. Ha a nyelőcső teljesen elzáródik, a beteg nyáladzani kezd, és nagy mennyiségű köpete termelődik. A beteg esetleg megpróbál hányni, de nem jön fel semmi.

Néha a bezoárok vagy az idegen testek miatt vér jelenik meg a székletben. Amennyiben részben vagy teljesen elzárják a gyomrot, a vékonybelet, illetve ritkán a vastagbelet, görcsök, felfúvódás, étvágytalanság, hányás és néha láz lép fel. Ha egy éles tárgy átlyukasztotta a gyomor vagy a belek falát, a széklet kijut a belek közé. Ekkor jelentős hasi fájdalom, láz, ájulás, esetleg sokk lép fel. Az ilyen szivárgás belgyógyászati vészhelyzet, mert hashártyagyulladást (peritonitist) okozhat. Lásd még A kábítószerrel töltött léggömb megrepedhet a gyomorban, ekkor a drog kiszabadul, ami túladagoláshoz vezethet.

Az elzáródást okozó tárgy a hasról készített röntgenfelvételen gyakran látható. Olykor endoszkópos (a tápcsatorna képalkotó eszközzel történő) Lásd még vizsgálatot végzenek a tárgy természetének felderítésére, továbbá egy esetleg a háttérben álló tumor kizárására. Ritkán komputertomográfiával (CT) vagy ultrahang-vizsgálattal derítik fel a problémát.


Kezelés

A legtöbb esetben nincs szükség kezelésre. Még egy kis pénzérme is gond nélkül át tud haladni a szervezeten. A páciensnek az orvos azt tanácsolja, hogy figyelje székletét, mikor távozik a tárgy. Egyes esetekben folyadék-diétát javasol a tárgy távozásának elősegítésére.

A bezoár lebontásához az orvos oldott cellulázt ír fel, amit szájon át, több napon keresztül kell szedni. Ha arra gyanakszik, hogy tompa test akadt el a nyelőcsőben, a nyelőcső ellazítására intravénás glukagont ad, így a tárgy keresztül tud jutni az emésztőrendszeren. Egyéb gyógyszerekkel, például a szájon át bevett metoklopramiddal kiváltott izomösszehúzódások is segíthetnek abban, hogy a bezoárok vagy a tompa testek keresztüljussanak az emésztőrendszeren.

A nyelőcsőben elakadt tárgyak némelyikét a szájon keresztül a tárgy alá vezetett apró, ballonban végződő katéterrel is el tudják távolítani. A ballont felfújják, a katétert - eltávolítva a tárgyat - kihúzzák.

Az éles tárgyak átvághatják a nyelőcső falát, ami súlyos következményekkel jár. Ezért műtét vagy endoszkóp segítségével el kell azokat távolítani. A lenyelt elemet is eltávolítják, mert belső égéseket okozhat. Amennyiben gyaníthatóan droggal töltött léggömböt észlelnek, a megrepedésekor fellépő túladagolás megelőzésére tartalmát előzőleg leürítik.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

123. FEJEZET Hiátusz hernia, bezoárok és idegen testek
Rekeszsérv »
Bezoárok és idegen testek