Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Szájüregi herpesz szimplex fertőzés

A száj herpesz szimplexes fertőzése visszatérő, folyadékkal telt hólyagokat okoz, amik a bőrön, az ajkakon és a szájban, önmagukban vagy csoportokban jelentkeznek.

A szájüregi herpesz szimplex okozta fekélyek első felbukkanását elsődleges herpesznek nevezik. Legtöbben ezen gyermekkorukban esnek át. Az elsődleges herpesz lehet enyhe vagy súlyos, de gyakran érinti a száj nagy területeit, az ínyt pedig minden esetben. Az elváltozás későbbi megjelenését másodlagos herpesznek hívják. A másodlagos herpesz a vírus újraaktiválódása, nem pedig új fertőzés eredménye. A herpesz szimplex vírusnak legalább két fajtája létezik. Régebben az 1. típusú herpesz szimplex vírus csak a derék fölött okozott elváltozásokat, míg a 2. típusú csak a derék alatt (nemiszervi vagy genitális herpesz Lásd még ). Mostanra azonban mindkét típus a testen bárhol okozhat sebeket. A 2. típusú vírusfertőzés általában súlyosabb.

Többnyire a korábban még meg nem fertőződött gyermek a vírust akkor kapja meg, mikor először találkozik szájherpeszes felnőttel. Ritkább esetben az illető már felnőttkorában, de hasonló körülmények közepette szerzi meg a vírust.

A beteg a seb kialakulását megelőző bizsergő érzés fellépésétől (a bevezetőtől) a seb teljes varosodásáig képes a fertőzést továbbadni (azaz fertőző). Napjainkban már tisztázott, hogy a herpesz közös pohár használatával, vagy a fertőzött beteggel kapcsolatba került tárgyak érintésével is fertőzhet-e.


Panaszok, tünetek

Amennyiben az elsődleges herpeszt a beteg gyermekkorban szerzi, a fertőzés ínygyulladást és kiterjedt szájsebek megjelenését okozza. Láz, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása, és általános rossz közérzet alakul ki. A gyermek nyűgös, és folyamatosan sír. Az esetek többsége azonban enyhe, és nem kerül felismerésre. A szülők a problémát gyakran tévesztik össze a fogzással vagy más betegséggel. Súlyosabb esetekben a csecsemő szájában apró hólyagok alakulnak ki. Ezek sokszor elkerülik a figyelmet, mivel 1-2 napon belül felrepednek, számos fekélyt hagyva maguk után. A fekélyek bárhol megjelenhetnek a szájban, de az íny mindig érintett. Bár a gyermek 7-10 napon belül jobban lesz, a herpesz szimplex vírus sohasem hagyja el a szervezetet.

Ha az illető az elsődleges herpeszt felnőttkorában kapja meg, a tünetek általában súlyosabbak, és ilyenkor több, gyorsan kialakuló fájdalmas seb jelenik meg az ínyen és a száj egyéb részein.

Az elsődleges herpesszel szemben, ami kiterjedt szájsebeket okoz, a másodlagos herpesz fellángolásai általában egyetlen nyitott, nedvedző sebet hoznak létre az ajak külső részén, ami a 2-3 héten belül bekövetkező gyógyulás előtt varosodik. A sebet olykor lázhólyagnak nevezik. Ritkábban hólyagcsoportok alakulnak ki a szájpadon. Ezek a hólyagok hamarosan összefolynak és kisebesednek (a szájnyálkahártyán soha nincs).

Fellángolást okozhat az ajkak leégése, bizonyos ételek, szorongás, megfázás, láz vagy bármi, ami a szervezet ellenállóképességét csökkenti. A betegség egyes fogászati beavatkozások kapcsán is kiújulhat; ha a seb már kialakult, a kezelést érdemes annak gyógyulásáig elhalasztani.

Míg a herpesz szimplex fertőzés fellángolásai a legtöbb ember számára csak fájdalmas kellemetlenséget jelentenek, legyengült immunrendszerű egyénekben életveszélyesek is lehetnek. Az immunrendszer nagyfokú gyengülésének oka valamilyen betegség (pl. AIDS), kemoterápia, sugárterápia vagy csontvelő-átültetés lehet. Ezekben a betegekben a nagy, hosszan jelen levő sebek akadályozhatják az étkezést; a vírus átterjedése az agyra pedig könnyen végzetessé válhat.


Kezelés

Az elsődleges herpesz kezelésének fő célja a fájdalom enyhítése, hogy a beteg kényelmesen tudjon aludni, enni és inni. A fájdalom miatt a gyermek esetleg kerüli az evést és az ivást, ami a lázzal együtt gyorsan kiszáradáshoz vezethet. A gyermek annyi folyadékot igyon, amennyit csak lehetséges. Felnőttek vagy nagyobb gyermekek esetében receptre felírt érzéstelenítő hatású szájöblítők, például lidokain-tartalmúak csökkentheti a fájdalmakat. A szódabikarbónát tartalmazó szájöblögetők szintén enyhülést hozhatnak.

A másodlagos herpesz kezelése akkor a leghatékonyabb, ha még a seb megjelenése előtt megkezdik - amint a betegben a fellángolást megelőző érzet (előjel, prodróma) kialakul. A prodróma alatt fogyasztott C-vitamin (1000-2000mg naponta) enyhítheti a betegség lefolyását. Az orvos penciklovit krémet szárító pasztát írhat fel, amiket a prodrómális tünetek alatt kell alkalmazni, így csökkenthetik a kitörés időtartamát, súlyosságát. A vírust magát nem lehet véglegesen kipusztítani.

Az ajkak védelme a napfénytől - például széles karimájú kalappal, vagy fényvédő ajakbalzsammal - csökkenti a fellángolások jelentkezésének valószínűségét. A betegnek kerülnie kell az olyan tevékenységeket és ételeket, melyek fellángolást okozhatnak. Ha valaki gyakori, súlyos fellángolásoktól szenved, megpróbálkozhat gyógynövény-készítményekkel is. A vényköteles levamizol egy másik olyan gyógyszer, ami feltételezhetően csökkenti a fellángolások esélyét.

Súlyos herpesz szimplexben és legyengült immunrendszerű betegekben aciklovir vagy penciklovir kapszulát írnak fel a fertőzés megelőzésére, vagy a lefolyás súlyosságának mérséklésére. A herpesz szimplex kezelésében nem alkalmaznak kortikoszteroidokat, mivel elősegíthetik a fertőzés terjedését.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

112. FEJEZET Szájsebek
Szájüregi herpesz szimplex fertőzés
Egyéb szájsebek »