Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Elsődleges rosszindulatú csontdaganatok

A mielóma multiplex , az elsődleges rosszindulatú csontdaganatok leggyakoribb típusa, a csontvelő vérsejteket termelő sejtjeiben keletkezik Lásd még . Érinthet egy vagy több csontot, így a fájdalom is egy vagy több pontra koncentrálódik. Ha csak egy csont érintett, azt plazmocitómának hívják; ha több csont, akkor mielóma multiplexnek. A kezelés összetett, gyógyszeres terápiából, sugárkezelésből és műtétből áll.

Az oszteoszarkóma (oszteogén szarkóma) az elsődleges rosszindulatú daganatok második leggyakoribb típusa. Legtöbbször 10-20 éves kor között fordul elő, de bármely más életkorban is keletkezhet. A Paget-kórban Lásd még szenvedő idős betegekben néha ez a típusú rosszindulatú daganat fejlődik ki. A daganatok körülbelül fele a térd tájékán alakul ki, de keletkezhet bármelyik csontban. A betegség a tüdőbe is ad áttétet. Főbb tünetei: fájdalom és duzzanat. A diagnózishoz biopszia szükséges.

Az oszteoszarkómát általában kemoterápia és műtét összekapcsolásával kezelik. A beteg először rendszerint daganatellenes gyógyszeres kezelést kap; ezalatt a fájdalom gyakran alábbhagy. Ezután a daganatot műtéti úton eltávolítják. A betegek 75%-a éri meg az ötödik évet a diagnózis felállítása után. A műtéti eljárások fejlődésének köszönhetően ma már általában nem kell eltávolítani az érintett alsó vagy felső végtagot, míg a múltban gyakran kellett amputálni.

A fibroszarkóma és a rosszindulatú rostos hisztiocitóma jellegzetességei, elhelyezkedése, tünetei és kórjóslata hasonlítanak az oszteoszarkómáéhoz. Kezelésük is ugyanaz.

A kondroszarkóma a porcsejtek rosszindulatú daganata. A daganatok jelentős része lassan növekszik vagy rosszindulatúsága alacsony fokú, mely azt jelenti, hogy más daganatoknál kevésbé hajlamosak szóródásra; műtéttel rendszerint meggyógyítható. Egy másik részük azonban magas malignitású (rosszindulatú), melyek gyakrabban adnak áttétet. A diagnózishoz biopsziát kell végezni. A kondroszarkómát műtéttel teljesen el kell távolítani, mivel a kemoterápiára és a sugárkezelésre nem reagál. Az alsó vagy felső végtag amputációjára ritkán van szükség. A kondroszarkómában szenvedő betegeknek több mint 75%-a meggyógyul, ha a daganatot egészében eltávolítják.

A Ewing-tumor (Ewing-szarkóma) olyan rosszindulatú daganat, mely gyakoribb férfiakban, mint nőkben, általában 10-20 éves kor között jelentkezik. Legtöbbször a kéz és a láb csontjaiban alakul ki, de előfordulhat bármelyik másik csontban is. Fájdalom és duzzanat a leggyakoribb tünet. A daganat néha egészen nagy, és kiterjed az érintett csont egészére. Bár CT-vel vagy MRI vizsgálattal meghatározható a daganat pontos mérete, a diagnózishoz biopsziát kell végezni. A kezelés műtét, gyógyszeres és sugárterápia kombinációjából áll, mellyel a Ewing-szarkómában szenvedő betegek gyógyulásának aránya több mint 60%.

A csont malignus limfómája (retikulumsejt szarkóma) a 40-50 éves korosztály rákos daganata. Kialakulhat bármelyik csontban, vagy szervezetben bárhol másutt és azután terjed a csontra. Fájdalommal és duzzanattal jár, és a károsodott csontok törésre hajlamosak. A kezelés kemoterápia és sugárkezelés kombinációjából áll, mely ugyanolyan hatékonynak látszik, mint a daganat műtéti eltávolítása. Amputációra ritkán van szükség.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

63. FEJEZET A csontok daganatai
A jóindulatú csontdaganatok »
Elsődleges rosszindulatú csontdaganatok
Rákos daganatok csontáttétei »