Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Mik tartoznak a háziorvosi ellátás szolgáltatásai közé?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

139. FEJEZET - Májdaganatok

A májdaganatok jóindulatúak és rosszindulatúak (rákosak) lehetnek. A rákos daganatokat elsődleges (a májból eredő) daganatokra és áttétekre (a szervezet más helyéről származó daganatokra) osztjuk. A legtöbb májrák áttét; a máj különösen fogékony rá, hogy áttétek jelenjenek meg benne, amiatt, hogy nagymennyiségű vért szűr át, ami az emésztőrendszerből és a szívből érkezik.

A jóindulatú májdaganatok viszonylag gyakoriak, és rendszerint nem okoznak tüneteket. A legtöbbjüket csak akkor fedezik fel, amikor az érintett személynél valamilyen más ok miatt képalkotó vizsgálatot - például ultrahangot, komputer tomográfiát (CT) vagy mágneses rezonanciás vizsgálatot (MRI) - végeznek. Ritkán azonban egyes jóindulatú daganatok is májmegnagyobbodást vagy hasüregi vérzést okozhatnak. Ha jelen van is egy jóindulatú daganat, a máj rendszerint normálisan működik, és a májfunkciós vizsgálatok eredményei rendszerint a normális határokon belül vannak.

A megjelenített fejezet alfejezetei: