Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

41. FEJEZET - Hörghurut

A hörghurut (bronchitisz) a légcsőből elágazódó nagyobb légutak, a hörgők gyulladása, melyet általában fertőzés, de időnként gáz vagy más belégzett részecskék irritációja okoz.

Ha a tünetek 90 napnál rövidebb ideje állnak fenn, akkor heveny (akut) hörghurutról van szó; ha a tünetek hosszabb ideje, akár már hónapok vagy évek óta tartanak, akkor idült hörghurutról beszélnek. Ha idült hörghurutban a légáramlás akadályozott, akkor ennek a jellemzőnek az alapján idült obstruktív tüdőbetegség az elnevezés. Lásd még Ebben a fejezetben csak a heveny bronchitisz tárgyalása szerepel.

Kapcsolódó kép »

Okok

Heveny bronchitiszt fertőzés vagy irritáló anyagok váltanak ki.

A fertőzéses bronchitisz télen a leggyakoribb, és legtöbbször vírusok okozzák. A vírusfertőzés gyógyulását követően - az általa okozott irritáció miatt - a tünetek még hetekig fennállhatnak. Fertőzéses hörghurutot baktériumok is okoznak, gyakran felsőlégúti vírusfertőzést követően. Fiatal felnőttekben a bakteriális hörghurut hátterében gyakori aMycoplasma pneumoniaeés aChlamydia pneumoniaefertőzés. Középkorú vagy idősebb emberekben aStreptococcus pneumoniae, aHaemophilus influenzaeés aMoraxella catarrhalisa bakteriális hörghurut leggyakoribb kórokozói. Bronchitiszt számos gyakran előforduló vírus, például influenzavírus is okozhat. A betegekben gyakori a vírusos és a bakteriális bronchitisz társulása is.

Dohányzás vagy idült tüdőbetegség esetén, mivel a váladék kevésbé képes a légutakból kiürülni, a heveny bronchitiszes epizódok ismétlődhetnek. Főleg gyermekekben és idősebb emberekben az alultápláltság növeli a felsőlégúti fertőzés és a következményes heveny bronchitisz kockázatát. Gyakoribbak az ismétlődő heveny bronchitiszes megbetegedések idült orrmelléküreg fertőzésben, bronchiektáziában (hörgőtágulatban) Lásd még és allergiás megbetegedésben. Gyermekkorban a megnagyobbodott orr- és garatmandulák szintén elősegítik a bronchitisz kialakulását.

Irritáció talaján kialakult bronchitiszt (ipari vagy foglalkozási bronchitisznek is nevezik) különböző ásványi és növényi eredetű porok váltanak ki. Irritatív bronchitiszt az erős savak, az ammónia, néhány szerves oldószer, a klorid, a kénhidrogén, a kéndioxid és a bróm gőze is provokálhat.


Panaszok, tünetek

A fertőzéses hörghurut tünetei kezdetben általában megegyeznek a közönséges nátha tüneteivel: orrfolyás, torokfájás, fáradtság, borzongás, hát- és izomfájdalom. Kisebb láz (37,5-38,3 °C) is lehetséges. A kezdetben száraz köhögés megjelenése már a heveny bronchitisz kezdetére utal. Vírusos hörghurutban a beteg kevés fehér váladékot köhöghet fel. Ha a felköhögött váladék fehérből zölddé vagy sárgává válik, az állapotot már legtöbbször bakteriális fertőzés is komplikálja.

Súlyos bronchitiszben a láz elérheti a 38,3-38,8 °C-ot, és még antibiotikum kezelés mellett is eltarthat 3-5 napig. A legtovább megmaradó tünet a köhögés; gyakran hetek vagy hónapok kellenek a megszűnéséhez. A vírus tönkreteszi a hörgőket borító hámsejteket, és ezek regenerálódásához idő szükséges. Heveny bronchitiszben gyakran alakul ki légúti túlérzékenység, mely a légutak átmeneti, rövid ideig tartó szűkületében nyilvánul meg; a szűkület miatt gátolt a levegő beáramlása, és csökkenhet a tüdőbe jutó levegő mennyisége is. A légáramlás zavara olyan közönséges ingerekre is felléphet, mint enyhe irritáló anyagok, hideg levegő, kinti levegő vagy erős illatok belélegzése. Ha a légáramlás súlyosan akadályozott, a beteg légszomjról panaszkodik. Gyakran sípolás-búgás kíséri a légzést, főleg köhögést követően.

Súlyos szövődmények, például heveny légzési elégtelenség Lásd még vagy tüdőgyulladás, Lásd még általában csak az idült tüdőbetegségben szenvedőkben lépnek fel (például idült obstruktív tüdőbetegségben vagy asztmában).


Kórisme

Az orvos a hörghurut diagnózisát a beteg tünetei alapján, a tüdőgyulladás kizárását követően állítja fel. A fizikális vizsgálat alatt időnként sípoló-búgó légzés hallható.

Sor kerülhet a köpet vizsgálatára is: tiszta vagy fehér köpet vírusfertőzésre, sárga vagy zöld köpet bakteriális fertőzésre utal. Ha a tünetek súlyosak, akkor a tüdőgyulladás kizárására legtöbbször mellkas röntgenfelvétel is készül. Ha a köhögés több mint két hónapja fennáll, indokolt mellkasi röntgenfelvételt készíteni azért is, hogy a háttérben egy esetleges tüdőbetegséget, például tüdőrákot ki lehessen zárni.


Kezelés

A száraz, kellemetlen köhögés csillapítására köhögés elleni gyógyszereket adnak. H A sok köpettel járó köhögést azonban általában nem szerencsés csillapítani. A nyákoldó gyógyszerek segítenek a váladékot elfolyósítani, így azt könnyebb felköhögni. Felnőttek a láz csillapítására és a közérzet javítására szedhetnek aszpirint, paracetamolt vagy ibuprofent; gyermekeknek viszont csak paracetamolt vagy ibuprofent szabad adni, aszpirint nem. Főleg a lázzal járó heveny bronchitiszben a betegnek pihenésre és annyi folyadékra van szüksége, hogy a vizelete halvány színű legyen (kivétel a reggeli első vizelet, mely általában sötétebb).

Antibiotikumot kap a beteg, ha a heveny bronchitiszt nagy valószínűséggel baktérium okozza; illetve elővigyázatosságból akkor is, ha a háttérben valamilyen tüdőbetegség van, még ha bakteriális fertőzésre nincs is bizonyíték. Felnőtteknek amoxicillin, tetraciklin, doxciklin vagy trimetoprim-szulfametoxazol adható. HaMycoplasma pneumoniaevagyChlamydia pneumoniaefertőzés gyanúja áll fenn, általában eritromicint vagy doxiciklint adnak. Az újabb antibiotikumok, köztük számos, szájon át szedhető cefalosporin (cefaklor, cefuroxim), az azitromicin, a klaritromicin és az újabb fluorokinolonok (levofloxacin, gatifloxacin) igen hatékonyak, azonban magas áruk miatt általában súlyosabb tüdőfertőzésekben használják őket. Gyermekeknek általában amoxicillint adnak. Ha a tünetek nem javulnak vagy visszatérnek, vagy ha a hörghurut súlyos, a felköhögött váladék tenyésztése segíthet abban, hogy szükséges-e egy másik antibiotikumra váltani.

Vírusos eredetű hörghurutban az antibiotikumok nem segítenek. Influenzavírus fertőzés gyanúja esetén azonban vírusellenes szer javíthat a beteg állapotán. A légúti áramlás csökkenésekor, sípoló-búgó légzési hang esetén egy erre alkalmas készülékből hideg párát vagy gőzt lélegezhet be a beteg, mely javíthat az állapotán. A beteg meleg gőzt is belélegezhet úgy, hogy forró vízzel telt mosdókagyló fölé hajol, és fejére sátorszerűen törülközőt rak. A hörgtágítók átmenetileg megnyitják a légutakat és csökkentik a nehézlégzést, sípolás-búgást. Speciális légzőeszközből a beteg kortikoszteroidot lélegezhet be. A kortikoszteroid Lásd még alkalmas a köhögés, a gyulladás és a légúti túlérzékenység csökkentésére, főleg ha a fertőzés gyógyulását követően a köhögés még hosszú ideig fennáll.